De verschillende types

koelen vraag2

Koelkasten zijn er in verschillende soorten en maten, allemaal met hun eigen voordelen. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende types.

Koel-vriescombinatie
De koel-vriescombinatie is een koelkast met een apart vriesgedeelte. In de meeste gevallen bevindt het vriesgedeelte zich onder het koelgedeelte. Dit wordt ook wel het ‘upside down’ model genoemd.

Bevindt het vriesgedeelte zich boven het koelgedeelte, dan wordt dit een dubbeldeurs koelkast genoemd.

Het is raadzaam om een type te kiezen waarbij, na plaatsing van de koelkast, het koelgedeelte zich op werkhoogte bevindt.

Kastmodel
Het kastmodel koelkast is, samen met het tafelmodel, het meest verkochte type koelkast. Een kastmodel koelkast is er in verschillende hoogtes en is groot genoeg voor een huishouden van 4 personen.

Tafelmodel
Het tafelmodel koelkast is geschikt om onder uw werkblad te plaatsen. Ook kunt u de bovenkant van de koelkast als werkblad gebruiken of er uw gasstel op plaatsen. Standaard is het tafelmodel koelkast zo’n 85 cm hoog en 60 cm diep. De koelkast is met een inhoud van zo’n 120 tot 140 liter geschikt voor een huishouden van 1 of 2 personen.

Barmodel
Het barmodel koelkast is geen volwaardige koelkast. Dit model wordt doorgaans gebruikt voor het koelen van drank, of tijdens (kampeer)vakanties. Een barmodel koelkast verbruikt minder Watt dan een groter exemplaar.

Side-by-Side
De tweedeurs Amerikaanse koelkast, waarbij het vries- en het koelgedeelte naast elkaar zitten, wordt steeds populairder. In sommige exemplaren zit ook een ijsblokjesdispenser. Vergeet niet dat u hiervoor de koelkast op uw waterleiding moet aansluiten en het water geregeld moet filteren.Voordeel van deze side-by-side koelkast is de grote hoeveelheid opbergruimte in zowel de vrieskast als de koelkast. De afmeting kan ook een nadeel zijn. Het is niet makkelijk om deze koelkast via de deuropening of het raam naar binnen te krijgen. Maar er zijn merken die een vrieskast en koelkast van gelijke hoogte aanbieden, die door een speciale verbinding er als één geheel uitzien.

 

Terug naar vorige pagina