Het verschil tussen plasma, LCD en LED

tvkijken vraag4Vroeger kocht je gewoon een beeldbuis, tegenwoordig kunt u kiezen of u liever naar een plasmatoestel kijkt of dat u de voorkeur geeft aan een LCD-TV. Welke techniek voor u geschikt is, hangt af van de eisen die u stelt.

We zullen u niet vermoeien met de technische uitleg, maar wel de verschillen tussen de 2 types laten zien:

lcd plasma

Als u de voorkeur geeft aan een groot scherm (v.a. 42 inch), maar u heeft niet zo’n groot budget, is een plasma-TV een goede optie. In de kleinere schermen zijn juist de LCD-T V’s weer voordeliger.

LED-TV
Een LED TV is eigenlijk niets anders dan een variant van de huidige LCD TV’s. Een LCD paneel maakt een beeld als er een licht doorheen schijnt. Het verschil is dat er in LCD-TV’s ‘gewone’ lampen zitten, terwijl er in LED-toestellen LED-lampjes zitten. Deze verbruiken minder energie en ze ontwikkelen minder warmte. Daarnaast hebben LED TV’s een veel groter contrast, dankzij zeer diepe zwartwaarden. Hierdoor wordt het beeld op de TV veel mooier. Dankzij een snellere responsetijd worden ook snel bewegende beelden goed weergegeven. Een groot voordeel is dat de LED-schermen zeer slank zijn. Deze kunnen dus strak tegen de muur gehangen worden.

Twee technieken:
Full LED
Bij Full LED zijn de LED’s achter het gehele LCD paneel geplaatst. Door het gebruik van een lens tussen het paneel en de LED wordt het licht gelijkmatig over het beeld verspreid. Door gebruik te maken van ‘Local Dimming’ van de LED’s worden zeer diepe zwartwaarden bereikt.

Edge-LED
Hierbij worden de LED’s alleen aan de rand van het LCD paneel geplaast. Spreiding van het licht over het paneel vindt plaats door een ‘light guide’. Dit zorgt ervoor dat het licht optimaal wordt benut en leidt tot beter beeld en minder energieverbruik. Bovendien worden de TV’s dankzij deze techniek ultraplat. Dankzij Edge-LED precision dimming worden ook bij deze techniek zeer hoge contrasten bereikt.

 

Terug naar vorige pagina